Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

schab bez kości 750 g
śliwki suszone 15 sztuk
śliwki świeże 4 sztuki
masło 50 g
woda ciepła 1/4 filiżanki

Marynata

przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat wg uznania
melasa z granatem 3 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka.

Kroki postępowania

1
Umyć schab pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi. Włożyć do naczynia ceramicznego, posypać przyprawą Kucharek, pieprzem i solą.
Krok 1 - Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka. foto
2
Polać olejem rzepakowym, potem melasą z granatem, a na końcu posypać majerankiem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka. foto
3
Obłożyć schab śliwkami suszonymi.
Krok 3 - Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka. foto
4
Świeże śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki i poukładać przy mięsie. Wlać wodę, a na wierzch położyć pokrojone masło.
Krok 4 - Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka. foto
5
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec przez 1 godzinę 15 minut.
Krok 5 - Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka. foto
6
Upieczone mięso pozostawić przez jakiś czas w piekarniku.
Krok 6 - Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka. foto
7
Smacznego !
Krok 7 - Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 11.11.2015 16:42
Mięsko pierwsza klasa :)
Pani Domu 10.11.2015 12:12
pyszne mięsko
adelajda 10.11.2015 11:45
Pyszny schabik na kanapki :)
ben-ka 10.11.2015 11:21
Lubię takie mięsko, sama też czasami robię.
misia123410 10.11.2015 09:03
ładnie wygląda
Maridka19 10.11.2015 07:58
Domowe najlepsze :)
Malinka 10.11.2015 07:51
Kanapka z takim mięskiem to dopiero musi smakować!
jagoda5913 10.11.2015 00:52
dobry przepis
agaK. 09.11.2015 21:46
Właśnie mi się przypomniało że nie zrobiła zdjęcia swojego ostatniego schabu pieczonego... Twój wygląda rewelacyjnie:)
Łukasz15 09.11.2015 21:41
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak