Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka krupczatka 80 dag
mąka żytnia pełnoziarnista 20 dag
słonecznik łuskany 4 łyżki
ziarna amarantusa 2 łyżki
sezam czarny 2 łyzki
olej sezamowy 2 łyzki
cukier trzcinowy 1 łyżka
sól 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
maślanka 500 ml
woda letnia 500 ml

Porada

Brak przekroju chleba wiąże się z tym, że był on w całości przeznaczony dla kogoś do poczęstowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance.

Kroki postępowania

1
Wsypać do miski mąkę krupczatkę i mąkę żytnią pełnoziarnistą, wymieszać.
Krok 1 - Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance. foto
4
Dosypać słonecznik, ziarna amarantusa oraz czarny sezam i ponownie wymieszać.
Krok 2 - Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance. foto
5
Dodać cukier trzcinowy i za każdym razem mieszać łyżką drewnianą
Krok 3 - Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance. foto
6
Wsypać sól i znowu wymieszać.
Krok 4 - Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance. foto
7
Wlać olej sezamowy i dokładnie wymieszać łyżką.
Krok 5 - Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance. foto
9
Świeże drożdże pokruszyć w palcach i dodać do całości.
Krok 6 - Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance. foto
10
Maślankę wymieszać z wodą i wlać do miski, dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance. foto
11
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia przez 20 minut.
Krok 8 - Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance. foto
12
Po tym czasie przełożyć do foremek silikonowych, wcześniej ciasto "odgazować". Ponownie pozostawić do wyrośnięcia przez 15 minut. W tym też czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Krok 9 - Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance. foto
13
Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Krok 10 - Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance. foto
14
Smacznego !
Krok 11 - Podwójnie sezamowy chlebek z mąką pełnoziarnistą na rozwodnionej maślance. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.12.2015 16:49
Taki domowy chlebek z masełkiem, pyszności
IKrakowianka 20.12.2015 15:30
uwielbiam takie domowe pieczywo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak