Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwójnie panierowane polędwiczki z piersi kurczaka na ostro

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Moją propozycją są pyszne polędwiczki, które są świetną alternatywą kotleta schabowego. Miłośnikom ostrych smaków taki obiad z pewnością przypadnie do gustu.

Składniki:

Mięso:

polędwiczki z kurczaka 400 gramów

Marynata:

sos sojowy 4 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
Natka pietruszki suszona Prymat 1.5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki

Panierka:

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 8 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 łyżek
Papryka ostra mielona Prymat 0.75 łyżeczki

Ponadto:

tłuszcz do smażenia 50 mililitrów

Porada

Jeśli wolicie bardziej łagodne smaki, to paprykę ostrą zamieńcie na słodką.

Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie panierowane polędwiczki z piersi kurczaka na ostro

Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, ponownie w mące oraz jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z papryką.

Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 20:09
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak