Podwójnie panierowane polędwiczki z piersi kurczaka na ostro

Podwójnie panierowane polędwiczki z piersi kurczaka na ostro

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Moją propozycją są pyszne polędwiczki, które są świetną alternatywą kotleta schabowego. Miłośnikom ostrych smaków taki obiad z pewnością przypadnie do gustu.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • polędwiczki z kurczaka

    400 gramów

Marynata:

  • sos sojowy

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • natka pietruszki suszona

    1.5 łyżeczki
  • papryka ostra

    0.5 łyżeczki

Panierka:

  • jajka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    8 łyżek
  • bułka tarta

    10 łyżek
  • papryka ostra

    0.75 łyżeczki

Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia

    50 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, ponownie w mące oraz jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z papryką.

Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Diana Rusiłowicz
Jeśli wolicie bardziej łagodne smaki, to paprykę ostrą zamieńcie na słodką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat