Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie kruche ciasteczka
Jajko ubić mikserem, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę jajeczną dodać do mąki z masłem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Każdą część kolejno rozwałkować na stolnicy lekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie ciasto, tym delikatniejsze wyjdą ciasteczka, ale nie należy też przesadzać, żeby się nie kruszyły nadmiernie. Ja rozwałkowuję je na 2-3 milimetry. Z ciasta dużą foremką wyciąć kształty, a w połowie ciasteczek małą foremką wyciąć na środku otworek (warto zachować „środki” i upiec je osobno – pieką się krócej). Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostępy nie muszą być duże.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) około 8-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pełne ciastka posmarować marmoladą lub powidłami (powinny być jednolite, bez kawałków owoców) i przyłożyć każde ciastkiem z otworkiem.
W niewielkiej misce utrzeć białko i sok z cytryny, a następnie dodać cukier puder i ucierać, aż masa stanie się jednolita i nie będzie miała grudek. Najlepiej zrobić to okrągłą drewnianą kulką na trzonku.
Lukier przełożyć do niewielkiego woreczka, obciąć jeden z rogów i wyciskając cienki strumień ozdobić ciasteczka.