Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwójnie imbirowy jabłecznik

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto imbirowe

mąka pszenna 30 dag
margaryna 20 dag
cukier puder 10 dag
jajko małe
proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 i 1/3 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/3 łyżeczki

Nadzienie jabłkowo-imbirowe

jabłka antonówki 2-3 sztuki
Imbir kandyzowany 32 g
sok z cytryny 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
orzechy włoskie 32 g

Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie imbirowy jabłecznik

Kroki postępowania

1
Ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy drobno pokrojoną zimną margarynę , potem resztę składników. Szybko zagniatamy ciasto , zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Podwójnie imbirowy jabłecznik foto
2
Jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy drobno posiekany imbir kandyzowany , cynamon i mieszamy. Jeśli jabłka były soczyste należy trochę je odcisnąć.
Krok 2 - Podwójnie imbirowy jabłecznik foto
3
Wyjmujemy ciasto wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm.
Kokilki ( 5 szt po 7 cm.) smarujemy margaryną i posypujemy mąką ziemniaczaną.
Z ciasta wykrawamy koła 13 cm. i wykładamy kokilki. Na spodzie nożem lub widelcem robimy dziurki i posypujemy mąką ziemniaczaną.
Do środka wkładamy nadzienie , staramy się dobrze ugnieść jabłka w kokilkach.
Krok 3 - Podwójnie imbirowy jabłecznik foto
4
Zreszty ciasta wykrawamy kółka ok.8 cm.i nakładamy na wierzch kokilek.
Łączymy boki ciasta i po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 4 - Podwójnie imbirowy jabłecznik foto
5
Ciasta pieczemy w 170 C do zrumienienia ciasta jest to ok. 40 -50 minut.
Po lekkim przestudzeniu i podważeniu ciastko wychodzi z kokilki , chociaż cudownie chrupiące orzeszki i boczne spadające ciasto wtedy troche się odrywa.
Krok 5 - Podwójnie imbirowy jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 10.03.2016 17:39
Świetne,zabieram.
Wacław 10.03.2016 12:26
znakomite ciasto,mniam !
ice cubes 10.03.2016 11:56
Z chęcią bym spróbował :)
RenataZ-et 10.03.2016 10:27
ciekawa propozycja
Wafelek2601 10.03.2016 09:47
Świetne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak