Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie imbirowy jabłecznik
Kroki postępowania
Do przesianej mąki dodajemy drobno pokrojoną zimną margarynę , potem resztę składników. Szybko zagniatamy ciasto , zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy drobno posiekany imbir kandyzowany , cynamon i mieszamy. Jeśli jabłka były soczyste należy trochę je odcisnąć.
Kokilki ( 5 szt po 7 cm.) smarujemy margaryną i posypujemy mąką ziemniaczaną.
Z ciasta wykrawamy koła 13 cm. i wykładamy kokilki. Na spodzie nożem lub widelcem robimy dziurki i posypujemy mąką ziemniaczaną.
Do środka wkładamy nadzienie , staramy się dobrze ugnieść jabłka w kokilkach.
Łączymy boki ciasta i po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Po lekkim przestudzeniu i podważeniu ciastko wychodzi z kokilki , chociaż cudownie chrupiące orzeszki i boczne spadające ciasto wtedy troche się odrywa.