Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podwójnie czekoladowy sernik z malinami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

mąka 12 dag
cukier puder 4 dag
margaryna 7 dag
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 1 łyżka

CZEKOLADOWY SER

jajko 7 sztuk
ser biały 800 gram, 3x mielony
serek mascarpone 250 gram
likier kawowy 1/3 szklanki
masło 0,5 kostki
cukier puder 200 gram
kasza manna 1 łyżeczka
budyń czekoladowy 1 sztuka
czekolada gorzka 100 gram
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
maliny świeże kilka do środka

WYKOŃCZENIE

czekolada gorzka 200 gram
masło 10 dag
śmietana 30% 2 łyżki
maliny świeże do wykończenia góry

Przepis i sposób przygotowania na: Podwójnie czekoladowy sernik z malinami

Kroki postępowania

1
SPÓD: Składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy je na jednolite ciasto. Tak przygotowanym wykładamy dno tortownicy , wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Krok 1 - Podwójnie  czekoladowy sernik z malinami foto
2
SER: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy ją z kakao.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę.
Do malaksera przekładamy masło , cukier puder, żółtka, ser biały oraz ser mascarpone. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy rozpuszczoną czekoladę z kakaem oraz wlewamy likier.
Krok 2 - Podwójnie  czekoladowy sernik z malinami foto
3
Składniki ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy kaszę, proszek do pieczenia oraz budyń. Gdy dodane składniki połączą się z masa serową całość łączymy z ubitą pianą.
Czekoladowy ser wylewamy na ciasto kruche. W trakcie wylewania masy serowej, co jakiś czas wykładamy po kilka malin. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go ok 60 minut w 180˚C.
Krok 3 - Podwójnie  czekoladowy sernik z malinami foto
4
Upieczony dokładnie studzimy. Przed jego dekorowaniem, możemy ściągnąć z niego wierzchnią skórkę.
Krok 4 - Podwójnie  czekoladowy sernik z malinami foto
5
WYKOŃCZENIE: Masło, połamaną czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w garnuszku. Przygotowane składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu. Płynną czekoladą polewamy przestudzony sernik. Od razu układamy na wierzchu maliny. Całość wkładamy do chłodu, by polewa zastygła.
Krok 5 - Podwójnie  czekoladowy sernik z malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 01.06.2017 18:04
serniki najlepsze ciasta kazdemeu smakują a czekoladowy pycha
Ifa 19.02.2017 18:16
Cudne zdjecia :-)
Wacław 08.12.2016 18:01
doskonały !!!!!
berys18 08.12.2016 08:31
wspaniały sernik
gusia1000 07.12.2016 17:35
Bardzo dobry
ania2610 07.12.2016 17:14
świetny ten serniczek :)
iziona 07.12.2016 17:04
Zjadłabym teraz, oj zjadła :)
Agnieszka-87-25 07.12.2016 15:36
rewelacyjny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak