Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poduszeczki porzeczkowe z lukrem

4.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne poduszeczki zostały udekorowane lukrem. Świetny pomysł na podwieczorek.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
margaryna 25 dag
jajko 1 sztuka
śmietana 12% 0.5 szklanki

Składniki na nadzienie:

czerwona porzeczka 1 szklanka

Składniki na lukier;

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta

Porada

Barwnik spożywczy w kolorze różowym. Dodatkowo kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji.

Przepis i sposób przygotowania na: Poduszeczki porzeczkowe z lukrem

1. Ciasto: Margarynę rozcieramy opuszkami palców z mąką. Dodajemy śmietanę i jajko. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na około godzinę do lodówki. Ciasto wałkujemy i za pomocą noża wycinamy prostokąty. Nakładamy porzeczki na jeden prostokąt, drugim przykrywamy i widelcem wokół robimy wzorek aby ciasto się połączyło. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone odkładamy do ostygnięcia.

2. Lukier: Białka ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier powinien być troszkę gęsty. Dodajemy barwnik i miksujemy.

3. Dekoracja: Poduszeczki dekorujemy lukrem i gałązkami czerwonej porzeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak