Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia z sosem sojowym i ananasem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej do smażenia 2 łyżki
podudzia z kurczaka 5-6 szt
miód 4 łyżki
sos sojowy 120 ml
ketchup pikantny 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
ananas w puszce mała puszka
mąka kukurydziana ok. 6 łyżek
woda 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia z sosem sojowym i ananasem

Kroki postępowania

1
Z kurczaka ściągamy skórę, mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.
Krok 1 - Podudzia z sosem sojowym i ananasem foto
2
Następnie podudzia obtaczamy w mące kukurydzianej. Obsmażamy na złoty kolor.
Krok 2 - Podudzia z sosem sojowym i ananasem foto
3
Do garnka dodajemy, sos sojowy, miód, ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę, kawałki ananasa wraz z syropem, oraz imbir.
Krok 3 - Podudzia z sosem sojowym i ananasem foto
4
Usmażone mięso przekładamy do garnka z sosem. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 2 godz, mięso powinno być bardzo miękkie.
Krok 4 - Podudzia z sosem sojowym i ananasem foto
5
Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Sos delikatnie podgrzewamy. W 4 łyżkach wody rozrabiamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Mąkę dodajemy do sosu, żeby go zagęścić. Gotowym sosem polewamy mięso. Naczynie z mięsem wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni na ok 15 minut.
Krok 5 - Podudzia z sosem sojowym i ananasem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.05.2016 14:36
bardzo smaczne
Ewa Wojtaszko 09.05.2016 11:05
pyszne połączenie
Krzysztof15 09.05.2016 08:22
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak