Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

podudzia z kurczaka zagrodowego 11 sztuka

MARYNATA

Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczka
oliwa 2 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

SKŁADNIKI SOSU

pomidory bez skóry 600 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 5 ząbek
tymianek kilka gałązek
ocet balsamiczny 2 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
oliwa 2 łyżka
cukier 1 łyżeczka

PONADTO

ser kozi 200 gram
oliwki czarne Smak 20 sztuka
oliwa 2 łyżka
natka pietruszki 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone ręcznikiem kuchennym podudzia kurczaka spryskuję oliwą i posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam na minimum 1 godzinę, ale najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej wieczorem.
Krok 1 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto
2
Rozgrzewam na patelni łyżkę oliwy, dodaję pokrojoną cebulę i smażę przez chwilę. Dodaję posiekany czosnek, gałązki tymianku, a po chwili wlewam rozdrobnione pomidory razem z zalewą.

Doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem balsamicznym i całość duszę około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Usuwam gałązki tymianku.
Krok 2 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto
3
Umyte i osuszone ręcznikiem kuchennym podudzia kurczaka spryskuję oliwą i posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam na minimum 1 godzinę, ale najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej wieczorem. Zamarynowane podudzia przekładam do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania i wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika. Gdy mięso ładnie się zarumieni obniżam temperaturę do 180°C i piekę 30 minut.
Krok 3 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto
4
Po tym czasie podudzia zalewam sosem pomidorowym, a na wierzchu układam kozi ser pokrojony na kawałki
Krok 4 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto
5
i oliwki
Krok 5 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto
6
Całość zapiekam jeszcze około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a ser się roztopi.
Krok 6 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 24.08.2014 16:24
Moje smaki:) pyszne miesko
anemon 20.08.2014 20:35
Dzięki, no to lubimy to samo.
ben-ka 20.08.2014 09:36
Bardzo apetyczne jedzonko,takie jakie lubię.
anemon 19.08.2014 21:08
Bardzo wam dziękuję i polecam, bo mięso jest bardzo smaczne.
Grazyna0211 19.08.2014 14:54
apetyczne i pyszne danie
Beatris 19.08.2014 11:16
Wspaniale przygotowane mięsko:)
Mniam 19.08.2014 11:11
To musi być bardzo smaczne. Fajny pomysł.
gibli 19.08.2014 08:49
fajnie wyglądaja:)
barbara11561 18.08.2014 22:25
wyglądają baaardzo smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak