Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem

Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • podudzia z kurczaka zagrodowego

    11 sztuka

MARYNATA

  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku

SKŁADNIKI SOSU

  • pomidory bez skóry

    600 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    5 ząbek
  • tymianek

    kilka gałązek
  • ocet balsamiczny

    2 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka

PONADTO

  • ser kozi

    200 gram
  • oliwki czarne Smak

    20 sztuka
  • oliwa

    2 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem

Kroki postępowania

Krok 1 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto
Umyte i osuszone ręcznikiem kuchennym podudzia kurczaka spryskuję oliwą i posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam na minimum 1 godzinę, ale najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej wieczorem.
Krok 2 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto
Rozgrzewam na patelni łyżkę oliwy, dodaję pokrojoną cebulę i smażę przez chwilę. Dodaję posiekany czosnek, gałązki tymianku, a po chwili wlewam rozdrobnione pomidory razem z zalewą.

Doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem balsamicznym i całość duszę około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Usuwam gałązki tymianku.
Krok 3 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto
Umyte i osuszone ręcznikiem kuchennym podudzia kurczaka spryskuję oliwą i posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiam na minimum 1 godzinę, ale najlepiej jest przygotować je dzień wcześniej wieczorem. Zamarynowane podudzia przekładam do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania i wstawiam do nagrzanego do 220°C piekarnika. Gdy mięso ładnie się zarumieni obniżam temperaturę do 180°C i piekę 30 minut.
Krok 4 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto
Po tym czasie podudzia zalewam sosem pomidorowym, a na wierzchu układam kozi ser pokrojony na kawałki
Krok 5 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto
i oliwki
Krok 6 - Podudzia z kurczaka zapiekane z kozim serem foto
Całość zapiekam jeszcze około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a ser się roztopi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

malaczarna23 24.08.2014 16:24
Moje smaki:) pyszne miesko
anemon 20.08.2014 20:35
Dzięki, no to lubimy to samo.
ben-ka 20.08.2014 09:36
Bardzo apetyczne jedzonko,takie jakie lubię.
anemon 19.08.2014 21:08
Bardzo wam dziękuję i polecam, bo mięso jest bardzo smaczne.
Grazyna0211 19.08.2014 14:54
apetyczne i pyszne danie
Beatris 19.08.2014 11:16
Wspaniale przygotowane mięsko:)
Mniam 19.08.2014 11:11
To musi być bardzo smaczne. Fajny pomysł.
gibli 19.08.2014 08:49
fajnie wyglądaja:)
barbara11561 18.08.2014 22:25
wyglądają baaardzo smakowicie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat