Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia z kurczaka w musztardzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Podudzie z kurczaka 6 szt
miód 60 ml
cukier brązowy 1 łyżeczka
Musztarda francuska Prymat 4 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżki
musztarda ostra 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
sól
pieprz
olej 2 ("makadamia")

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia z kurczaka w musztardzie

Kroki postępowania

1
Podudzia umyć i zdjąć z nich skórę. Oczywiście skórę można pozostawić i wtedy po zapieczeniu w glazurze całość stanie się bardziej chrupiąca.
Krok 1 - Podudzia z kurczaka w musztardzie foto
2
Z górnej części nacinam mięso 3-ma a od dołu 2-ma głębokimi cięciami. W naczyniu mieszkam wszystkie składniki glazury. Podudzia wkładam do glazury wciskając ją w wykonane wcześniej nacięcia. Tak zamarynowane podudzia zakrywamy w misce folią i wkładamy na ok 2. godziny do lodówki.
Krok 2 - Podudzia z kurczaka w musztardzie foto
3
Piec nastawiamy na funkcje grill na 220 stopni. Podudzia przekładamy do żaroodpornej formy, pozostawiamy glazurę w naczyniu do późniejszego podlewania. Mięso pieczemy ok. 40 minut, co 10 minut podlewając je pozostałą bądź już roztopioną glazurą tak, aby mięso się nie przypiekło.
Krok 3 - Podudzia z kurczaka w musztardzie foto
4
Podajemy wraz z ziemniakami pieczonymi z solą morską.
Krok 4 - Podudzia z kurczaka w musztardzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 12.05.2013 17:13
koniecznie muszę wypróbować
IwonaDD 12.05.2013 12:24
pięknie pokazane, efekt wyśmienity !
kriko 12.05.2013 09:16
super sprubuje tak
IZABELA29 12.05.2013 08:51
nigdy tak nie nacinałam mięcha ,pewnie smak marynaty przechodzi do środeczka...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak