Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia z kurczaka duszone w sosie cebulowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka zagrodowego 4 szt
cebula 2 średnie
tymianek 4 gałązki
sól
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
curry
czosnek 3 ząbki
piwo 1 szklanka
oliwa 3 łyżki
masło 1 plasterek zimnego
kus-kus 0,5 kubka

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia z kurczaka duszone w sosie cebulowym

Podudzia oczyścić, natrzeć solą, pieprzem, curry, papryką słodką.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, obsmażać kurczaka na średnim ogniu do momentu zarumienienia. W międzyczasie cebulę pokroić w szersze pióra, czosnek w paseczki. Jak udka będą już podsmażone dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać tymianek, podlać piwem i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec duszenia wyjąć mięso a do powstałego sosu dodać masło w celu zagęszczenia go.

Podawać kurczaka z sosem z cebują i kus kusem zrobionym wg przepisu na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 15.02.2014 09:19
To coś dla mnie :)
Aga-25 05.02.2014 08:07
obiad idealny
Agnieszka-87-25 05.02.2014 07:52
pyszności na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak