Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia kurczaka w młodej kapuście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 4 szt
cebula 2 szt
marchew młoda 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
kapusta 1/2 szt (młoda)
białe wino 125 ml (słodkie)
olej do smażenia
śmietana gęsta 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia kurczaka w młodej kapuście

W rondlu, na paru łyżkach oliwy zrumieniłem pokrojoną w talarki cebulę. Dodałem posiekany czosnek, marchewkę pokrojoną w pół talarki ,wymieszałem, dodałem poszatkowaną kapustę, podsmażyłem na średnim ogniu bez przykrycia około 8 minut.. Od czasu do czasu mieszałem. Podudzia kurczaka odsmażyłem na oliwie, włożyłem pod kapustę. Dodałem wino, sól i sporo pieprzu. Przykryłem i dusiłem na średnim ogniu, od czasu do czasu obracałem podudzia i mieszałem kapustę. Pod koniec duszenia dodałem łyżkę gęstej śmietany. Po około 40 minutach mięso powinno być miękkie, a kapusta przypominać gęsty sos. Doprawiłem wszystko solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 12.03.2016 00:38
dobre danie
Mniam 12.03.2016 00:14
Bardzo fajny pomysł na kurczaka.
Ela427 11.03.2016 21:05
pyszne mniam
VioletoweKucharzenie 11.03.2016 19:41
ale apetycznie wygląda!
mirosława4 11.03.2016 19:40
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak