Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PODUDZIA KURCZAKA FASZEROWANE KURKAMI

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podudzia kurczaka 500 g
kurki 100 g
cebula
ząbek czosnku
wino białe wytrawne 50 ml
masło do smażenia
rozmaryn łyżeczka
tymianek łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: PODUDZIA KURCZAKA FASZEROWANE KURKAMI

Podudzia trybujemy (ja zostawiam końcówkę kości dla lepszego wyglądu), płuczemy i wysuszamy. Oprószamy solą i pieprzem.
Oliwę i zioła łączymy zesobą i dokładnie nacieramy podudzia. Bardzo dobrze, żeby jakiś czas marynowały się w lodówce i przeszły aromatem przypraw.
Na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy posiekane kurki i smażymy razem ok. 5 minut aż grzyby lekko zmiękną.
Podlewamy całość winem, redukujemy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Faszerujemy podudzia przygotowanymi kurkami (można spiąć wykałaczką) i rumienimy je na maśle z każdej strony.
Na koniec wstawiamy podudzia w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego o 180 stopni na ok. 20 minut.
Pyszne i aromatyczne… Pozostało tylko jeść i cieszyć się smakiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 03.08.2013 10:19
alez to wyśmienite
ao_12 18.07.2013 21:18
pewnie pyszne :) szkoda, że u mnie nie ma kurek
Aleksandra/Olcia 18.07.2013 19:31
ale apetyczne danie
angelika14 18.07.2013 19:29
tak faszerowane podudzie chciałabym zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak