Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podudzia faszerowane kaszą i śliwkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 5 sztuk
śliwki suszone 4 sztuki
śliwki węgierki 10 sztuk
kasza gryczana 1/2 szklanki
boczek wędzony 10 plastrów
jajko 1 sztuka
cebulka 1 sztuka
kolendra posiekana 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
posiekane listki tymianku
chili do smaku
olej do smażenia 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia faszerowane kaszą i śliwkami

Kroki postępowania

1
Podudzia umyć, wyjąć kości. Ostro zakończonym nożem naciąć mięso przy kości od górnej strony podudzia. Zsunąć mięso w dół i kość wyłamać ze stawu lub przeciąć i wyjąć.
Krok 1 - Podudzia faszerowane kaszą i śliwkami  foto
2
Zioła prowansalskie, przyprawę do kurczaka, chili, pieprz i sól wymieszać. Natrzeć mięso z zewnątrz i w miejscu wyjętych kości. Odstawić do lodówki na minimum godzinę do zamarynowania. Kaszę ugotować w szklance wody.
Krok 2 - Podudzia faszerowane kaszą i śliwkami  foto
3
Śliwki suszone i cebulkę pokroić w kostkę.
Krok 3 - Podudzia faszerowane kaszą i śliwkami  foto
4
Na patelni rozgrzać olej, lekko zrumienić cebulkę, dodać śliwki i razem przesmażyć.
Krok 4 - Podudzia faszerowane kaszą i śliwkami  foto
5
Do chłodnej kaszy dodać przesmażoną cebulkę ze śliwkami, kolendrę i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.W miejsce wyjętych kości włożyć farsz. Podudzia owinąć boczkiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć świeżymi śliwkami bez pestek i gałązkami tymianku.
Krok 5 - Podudzia faszerowane kaszą i śliwkami  foto
6
Przykryć i piec 45 minut w temperaturze 180*C. Następnie odkryć i zrumienić 15 minut z funkcją grilla.
Krok 6 - Podudzia faszerowane kaszą i śliwkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 20.11.2014 07:23
Apetyczne mięsko
kloruś 18.11.2014 21:26
Chętnie bym skosztowała takiego dania...
Wiktoria29 18.11.2014 16:28
smaczne danie
Skotka 18.11.2014 16:25
Dziękuję:)
pajbek 18.11.2014 16:24
Bardzo lubię takie mięsko :-)
Beatris 18.11.2014 14:27
Bardzo apetycznie przygotowane mięsko:)
IwonaDD 18.11.2014 14:02
super przepis
Joannasz3190 18.11.2014 13:54
Pyszności :)
Christopher 18.11.2014 13:22
Smacznie Przygotowane.
Mniam 18.11.2014 11:51
Pysznie przygotowane mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak