Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podstawowe ciasto drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 50 gram
mleko 2,5 szklanki
jajko 3 sztuki
olej 3 łyżki
sól do smaku 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Podstawowe ciasto drożdżowe

Kroki postępowania

1
Do plastikowej miski kuchennej wsypałam odpowiednio mąkę pszenną oraz sól.Całość bardzo dokładnie wymieszałam ze sobą.
Krok 1 - Podstawowe ciasto drożdżowe foto
2
W osobnym naczyniu rozpuściłam drożdże zalewając je chłodnym mlekiem. Taki wywar następnie przelałam do miski z mąką pszenną.Wbiłam całe trzy surowe jaja i dodałam olej. Energicznie zagniotłam ciasto ( polecam przed ugniataniem ciasta oprószyć sobie dłonie mąką-nie będzie się tak lepiło).
Krok 2 - Podstawowe ciasto drożdżowe foto
3
Gotowe ciasto wyłożyłam na podsypanej mąką stolnicy i nakryłam ściereczką. W ciągu godziny ciasto mi wyrosło.
Krok 3 - Podstawowe ciasto drożdżowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 18.01.2013 13:16
Do ciasta drożdżowego dodaje się ciepłe płyny, nie chłodne jak piszesz. Drożdże lubią ciepło. A poza tym na co jest to ciasto? Na drożdżówki, czy pizzę, czy może jeszcze coś innego?
Ewa104 03.09.2012 22:01
I jak już to ciasto wyrosło to co dalej? Można je jeść na surowo? Kolejny przepis z kosmosu.Do czego je używasz i jak pieczesz? Do wypieków słodkich czy słonych?
jolanta19 29.08.2012 20:06
lubię do tego jeszcze owoc i kruszonka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak