Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podpłomyki z makiem i cukrem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże świeże 2,5 dkg
woda 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyki z makiem i cukrem

Drożdże rozpuścić z wodą i cukrem i łyżką mąki.,pozostawić do wyrośnięcia .Mąkę przesiać , dodać wyrośnięte drożdże ,wodę letnią ,sól szczyptę cukru i wyrobić ciasto .Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę .
Formować placki okrągłe i ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą . Posypać makie i cukrem ,odstawić aby ponownie podrosły . Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopni 20 -25 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak