Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podpłomyki z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 200 g
mąka pełnoziarnista 200 g
drożdże suche 1 łyżeczka
woda 200 ml
sól 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka

DODATKI

boczek 200 g
cebula 1
ser żółty 150 g

SOS

jogurt naturalny 4 łyżki
majonez 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyki z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym

Kroki postępowania

1
Na suchej patelni smażymy boczek i cebulkę pokrojone w paseczki. Ser żółty ścieramy na tarce.
Krok 1 - Podpłomyki z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym foto
2
Gotowy boczek odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krok 2 - Podpłomyki z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym foto
3
Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki. Dodajemy sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy palcami małe, cienkie, podłużne placki.
Krok 3 - Podpłomyki z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym foto
4
Podpłomyki posypujemy boczkiem z cebulką, a następnie żółtym serem. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200st (termoobieg).
Krok 4 - Podpłomyki z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym foto
5
Z jogurtu, majonezu i przypraw przygotowujemy sos, którym polewamy gotowe podpłomyki.
Krok 5 - Podpłomyki z boczkiem i jogurtowym sosem czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 17.04.2014 20:42
takie jedzonko lubię
GOSIA18 16.04.2014 23:26
Podpłomyki palce lizać
Joannasz3190 16.04.2014 22:51
Super pomysł :)
Triss 16.04.2014 18:36
mniam!:) lubię takie połączenia. :)
Konczi 16.04.2014 17:13
Smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak