Podpłomyki na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • mąka pszenna typ 750

    250 g
  • woda letnia

    300 ml
  • zakwas żytni

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    1/4 łyżeczki

ciasto

  • mąka pszenna typ 750

    250 g
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Podpłomyki na zakwasie foto
W misce wymieszać dokładnie składniki zaczynu: make, wodę, zakwas i drożdże. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin. Najlepiej na noc.
Krok 2 - Podpłomyki na zakwasie foto
Następnego dnia do rozczynu dodac pozostałe składniki: mąkęi sól.
Krok 3 - Podpłomyki na zakwasie foto
Dobrze wyrobić ciasto i odstawić na około godzinę do wyrośniecia.
Krok 4 - Podpłomyki na zakwasie foto
Wyrośniete ciasto podzielic na części. Formować z nich kule, które nastenie wałkować na kształt placuszków. U mnie powstało 8 placuszków o grubości około 1cm.
Krok 5 - Podpłomyki na zakwasie foto
Placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośniecia. Można na wierzchu posypać sezamem lub kminkiem (albo czymś innym na co macie ochote). Wyrośniete podpłomyki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej smakują świeże, idealne jako dodatek do zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 20.09.2015 18:18
Chyba takich nie robiłam
Aannkaa82 20.09.2015 14:05
Smakują podobnie do chleba :)
adelajda 20.09.2015 14:02
ja nigdy nie jadłam ...ciekawe jak smakują ?
bertpvd 20.09.2015 13:55
Pyszne i ładne
inka2012 20.09.2015 13:48
aż chce się jeść :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat