Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podpłomyki na zakwasie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn

mąka pszenna typ 750 250 g
woda letnia 300 ml
zakwas żytni 1 łyżka
drożdże świeże 1/4 łyżeczki

ciasto

mąka pszenna typ 750 250 g
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyki na zakwasie

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać dokładnie składniki zaczynu: make, wodę, zakwas i drożdże. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin. Najlepiej na noc.
Krok 1 - Podpłomyki na zakwasie foto
2
Następnego dnia do rozczynu dodac pozostałe składniki: mąkęi sól.
Krok 2 - Podpłomyki na zakwasie foto
3
Dobrze wyrobić ciasto i odstawić na około godzinę do wyrośniecia.
Krok 3 - Podpłomyki na zakwasie foto
4
Wyrośniete ciasto podzielic na części. Formować z nich kule, które nastenie wałkować na kształt placuszków. U mnie powstało 8 placuszków o grubości około 1cm.
Krok 4 - Podpłomyki na zakwasie foto
5
Placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośniecia. Można na wierzchu posypać sezamem lub kminkiem (albo czymś innym na co macie ochote). Wyrośniete podpłomyki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej smakują świeże, idealne jako dodatek do zupy.
Krok 5 - Podpłomyki na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 20.09.2015 18:18
Chyba takich nie robiłam
Aannkaa82 20.09.2015 14:05
Smakują podobnie do chleba :)
adelajda 20.09.2015 14:02
ja nigdy nie jadłam ...ciekawe jak smakują ?
bertpvd 20.09.2015 13:55
Pyszne i ładne
inka2012 20.09.2015 13:48
aż chce się jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak