Podpłomyki na maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 i 2/3 szkl
  • maślanka

    1/2 szkl
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypałam do miski (tym razem była to wyłącznie mąka pszenna). Wlałam do niej łyżkę oleju oraz maślankę. Posoliłam. Zamieszałam najpierw łyżką, a potem szybko zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na mniej więcej 12 kulek. Każdą wałkowałam jak najcieniej na posypanej mąką stolnicy. Patelnię rozgrzałam na średnim ogniu. Położyłam pierwszy placuszek. Po około minucie przewróciłam łopatką na drugą stronę. Podobnie postąpiłam z resztą ciasta. Należy je wykorzystać tego samego dnia ponieważ szybko czerstwieją. Pasują do past ze strączkowych, falafeli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 15.09.2014 21:54
pyszne szczególnie pieczone na blaszce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat