Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podpłomyki na maślance

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 2/3 szkl
maślanka 1/2 szkl
olej 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyki na maślance

Mąkę wsypałam do miski (tym razem była to wyłącznie mąka pszenna). Wlałam do niej łyżkę oleju oraz maślankę. Posoliłam. Zamieszałam najpierw łyżką, a potem szybko zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na mniej więcej 12 kulek. Każdą wałkowałam jak najcieniej na posypanej mąką stolnicy. Patelnię rozgrzałam na średnim ogniu. Położyłam pierwszy placuszek. Po około minucie przewróciłam łopatką na drugą stronę. Podobnie postąpiłam z resztą ciasta. Należy je wykorzystać tego samego dnia ponieważ szybko czerstwieją. Pasują do past ze strączkowych, falafeli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 15.09.2014 21:54
pyszne szczególnie pieczone na blaszce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak