Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
300 gram -
woda letnia
200 militrów -
sól
1 łyżeczka -
oliwa
2 łyżki -
oregano
1 sztuka -
ser gouda
300 gram
Sposób przygotowania
Jeśli nie macie automatu , wtedy wyrabiacie tradycyjnie: do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże oliwę i wodę, całość wyrabiamy przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 2h.
W przypadku użycia świeżych drożdży robimy zaczyn z 2 łyżeczek cukru plus drożdże, plus łyżka mąki, plus 3łyżki mąki odstawiamy na 30 minut. następnie dodajemy do reszty składników i wyrabiamy;)
Nastawiamy piekarnik na 220*C
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, porcjujemy na mniejsze części, podsypujemy stolnicę mąką wałkujemy na cienkie placki.
Placek przekładamy na obsypaną mąką blachę, obsyujemy oregano, następnie serem i kroimy w paski (ułatwia to potem chrupanie przed TV) wkładamy do piekarnika na kilka minut. Podpłomyki są gotowe gdy brzegi zaczną się rumienić.
Powtarzamy czynności do zakończenia ciasta.
Smacznego chrupania;)
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się