Podpłomyki do piwa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 gram
  • woda letnia

    200 militrów
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • oregano

    1 sztuka
  • ser gouda

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku chleba, wlewając na początku mokre składniki, potem suche, pamiętając jednak aaby drożdże nie były w " pobliżu" soli
Jeśli nie macie automatu , wtedy wyrabiacie tradycyjnie: do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże oliwę i wodę, całość wyrabiamy przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 2h.
W przypadku użycia świeżych drożdży robimy zaczyn z 2 łyżeczek cukru plus drożdże, plus łyżka mąki, plus 3łyżki mąki odstawiamy na 30 minut. następnie dodajemy do reszty składników i wyrabiamy;)

Nastawiamy piekarnik na 220*C

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, porcjujemy na mniejsze części, podsypujemy stolnicę mąką wałkujemy na cienkie placki.
Placek przekładamy na obsypaną mąką blachę, obsyujemy oregano, następnie serem i kroimy w paski (ułatwia to potem chrupanie przed TV) wkładamy do piekarnika na kilka minut. Podpłomyki są gotowe gdy brzegi zaczną się rumienić.
Powtarzamy czynności do zakończenia ciasta.
Smacznego chrupania;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
everay 06.09.2013 17:28
no fajne fajne:)
tatiana2 06.09.2013 14:58
ja jeszcze nie próbowałam ale brzmi nieźle ;)
eMMe 06.09.2013 12:29
Fajna przekąska:)
bogusia19 06.09.2013 12:11
super do piwka
Lis 06.09.2013 11:05
Fajna zakąska:)
dodi 06.09.2013 10:12
świetna sprawa
Renata 06.09.2013 09:19
same też smaczne są
Barbara13 06.09.2013 09:14
proste i pyszne:)
Aga-25 06.09.2013 08:58
jadłam kiedyś smaczne!
Agnieszka-87-25 06.09.2013 08:49
starodawny rarytas, kiedyś próbowałam pyszne to!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat