Podkarpackie proziaki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • kefir

    1/4 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Podkarpackie proziaki foto
Do miski wsypujemy mąkę.
Krok 2 - Podkarpackie proziaki foto
Nastepnie mąkę mieszamy z solą i sodą.
Krok 3 - Podkarpackie proziaki foto
Dodajemy kefir. Wyrabiamy kulę ciasta. Odrywamy po kawałku i robimy małe kuleczk. Na rozgrzaną, suchą patelnię dajemy kuleczki i przypiekamy. Po pk 3 min przekręcamy na drugą stronę. Najlepsze są takie prosto z patelni można podawać z twarożkiem, masełkiem konfiturą lub zjeśc same
Krok 4 - Podkarpackie proziaki foto
Wyrabiamy kulę ciasta.
Krok 5 - Podkarpackie proziaki foto
Odrywamy po kawałku i robimy małe kuleczk.
Krok 6 - Podkarpackie proziaki foto
Na rozgrzaną, suchą patelnię dajemy kuleczki i przypiekamy.
Krok 7 - Podkarpackie proziaki foto
Po pk 3 min przekręcamy na drugą stronę.
Krok 8 - Podkarpackie proziaki foto
Najlepsze są takie prosto z patelni można podawać z twarożkiem, masełkiem konfiturą lub zjeśc same

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 17.08.2014 20:36
chrupiące
lubie 04.06.2014 18:27
Ciekawy pomysł, może zastąpić chleb
Kejti 14.05.2014 18:22
Chętnie skosztuję :-)
bietka 12.05.2014 12:54
potwierdzam że są pyszne, u nas do tej pory takie sie robi :)
Wiesława1 10.05.2014 07:14
zawsze chciałam je spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat