Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podkarpackie proziaki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
kefir 1/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Podkarpackie proziaki

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę.
Krok 1 - Podkarpackie proziaki foto
2
Nastepnie mąkę mieszamy z solą i sodą.
Krok 2 - Podkarpackie proziaki foto
3
Dodajemy kefir. Wyrabiamy kulę ciasta. Odrywamy po kawałku i robimy małe kuleczk. Na rozgrzaną, suchą patelnię dajemy kuleczki i przypiekamy. Po pk 3 min przekręcamy na drugą stronę. Najlepsze są takie prosto z patelni można podawać z twarożkiem, masełkiem konfiturą lub zjeśc same
Krok 3 - Podkarpackie proziaki foto
4
Wyrabiamy kulę ciasta.
Krok 4 - Podkarpackie proziaki foto
5
Odrywamy po kawałku i robimy małe kuleczk.
Krok 5 - Podkarpackie proziaki foto
6
Na rozgrzaną, suchą patelnię dajemy kuleczki i przypiekamy.
Krok 6 - Podkarpackie proziaki foto
7
Po pk 3 min przekręcamy na drugą stronę.
Krok 7 - Podkarpackie proziaki foto
8
Najlepsze są takie prosto z patelni można podawać z twarożkiem, masełkiem konfiturą lub zjeśc same
Krok 8 - Podkarpackie proziaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 17.08.2014 20:36
chrupiące
lubie 04.06.2014 18:27
Ciekawy pomysł, może zastąpić chleb
Kejti 14.05.2014 18:22
Chętnie skosztuję :-)
bietka 12.05.2014 12:54
potwierdzam że są pyszne, u nas do tej pory takie sie robi :)
Wiesława1 10.05.2014 07:14
zawsze chciałam je spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak