Podgrzybki z kaszą jęczmienną i porem

Podgrzybki z kaszą jęczmienną i porem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • podgrzybki

    1/2 kg
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • olej rzepakowy

    3 łyzki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuka
  • pietruszka pęczek

    1/3 pęczek
  • majeranek

    1 do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Podgrzybki z kaszą jęczmienną i porem

Kroki postępowania

Krok 1 - Podgrzybki z kaszą jęczmienną i porem foto
Grzyby obieram, myję, i kroję. Na patelni na oleju podsmażam pokrojona por, pod koniec dodaję kawałki papryki. Ja wycięłam gwiazdki za pomocą specjalnego nożyka.
Krok 2 - Podgrzybki z kaszą jęczmienną i porem foto
Por wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam grzyby, pod koniec sole, pieprze, doprawiam majerankiem. Dodaję por, wszystko mieszam. Kaszę przelewam zimna wodą, wsypuję do garnka, dodaję jedną łyżkę oleju , zalewam 2 szklankami wody i zagotowuje do momentu wchłonięcia przez kasze wody. Odstawiam na 45 minut pod koc.
Krok 3 - Podgrzybki z kaszą jęczmienną i porem foto
Kasza dojdzie. Następnie dodaję ją do grzybów, chwilę jeszcze podsmażam, dekoruję pietruszką i podaję.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Kuchenka 23.01.2014 21:30
podoba mi się :)
Łucja 27.10.2013 18:07
bardzo pyszne danie! prezentuje się doskonale!
pierniczkowo 24.10.2013 14:09
bardzo fajne kolorowe danie :)
Kolorowa 23.10.2013 19:55
ale ładnie to wygląda ;)
gosia56 23.10.2013 07:56
pyszne jedzonko
Agnieszka_B 22.10.2013 21:28
Grzyby uwielbiam zbierać, ale z jedzeniem już gorzej. Ale Twojej potrawy chętnie bym spróbowała :)
mufinka79 22.10.2013 17:36
Swojskie, smaczne jedzonko :) Pysznie wygląda ta potrawa i w dodatku zdrowa :)
Mniam 22.10.2013 13:34
Na pewno smakowałoby mi, bo lubię kaszę jęczmienną. A tu jeszcze takie pyszne dodatki.
Jadwiga/Jaga85 22.10.2013 13:12
Super połączenie składników
aisoglam 22.10.2013 13:06
Pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat