Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podgrzybki w occie

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne świeżutkie grzyby zamknięte w słoiku. Idealne na zimowe dni.

Składniki:

składnik główny

grzyby leśne 1.5 kilograma

zalewa

woda 3 szklanki
ocet spirytusowy 1 szklanka
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 0.5 łyżeczki
ziele angielskie 8 ziaren
liście laurowe 4 liści
sól 1 łyżeczka
cukier 2 szczypty

Porada

Do słoików dajemy tylko kapelusze i powinny być małe bo takie są najlepsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Podgrzybki w occie

Zdrowe i małe kapelusze podgrzybków umyć, wrzucić do garbka i zalać wodą.
Woda ma być równo z grzybami.
Dodać łyżeczkę soli i gotować od zagotowania 10 minut.
W czasie gotowania zdejmować pianę.
Podgotowane grzyby odcedzić.

Składniki zalewy zagotować w garnku i gotować kilka minut.

Wyparzone słoiczki napełnić grzybami i zalać zalewą.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.
Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić do schłodzenia.
Potem słoiki wynieść w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak