Przepis i sposób przygotowania na: Podgrzybki, słonina, sos bearneński
Słoninę marynujemy wędzoną papryką, solą i pieprzem - pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.
Słoninę smażymy na suchej patelni, na małym ogniu po około 5 minut z jednej i drugiej strony.
Podgrzybki oczyszczamy i smażymy na tłuszczu ze słoniny z dodatkiem masła przez 5 minut. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, tymianek i rozmaryn. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Całość posypałem świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Sos bearneński:
Żółtka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy z sokiem z cytryny w kąpieli wodnej - trzeba uważać na intensywność parowania, żeby zbytnio nie podgrzać sosu i nie zrobić z niego jajecznicy :P
Stopniowo dolewamy ciepłe masło cały czas ubjając.
Na koniec dodajemy świeży estragon oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos powinien być aksamitny i gęsty.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !