Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podgrzybki, słonina, sos bearneński

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Podgrzybki i słonina

podgrzybki 100 g
słonina 50 g
masło 20 g
czosnek ząbki 1
rozmaryn świeży 1 gałązka
tymianek świeży 1 gałązka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka
sól
pieprz

Sos bearneński

żółtko jajek 2
masło klarowane 50 g
sok z cytryny 1 łyżka
sól
pieprz
estragon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Podgrzybki, słonina, sos bearneński

Podgrzybki i słonina:

Słoninę marynujemy wędzoną papryką, solą i pieprzem - pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.
Słoninę smażymy na suchej patelni, na małym ogniu po około 5 minut z jednej i drugiej strony.
Podgrzybki oczyszczamy i smażymy na tłuszczu ze słoniny z dodatkiem masła przez 5 minut. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, tymianek i rozmaryn. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Całość posypałem świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Sos bearneński:

Żółtka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy z sokiem z cytryny w kąpieli wodnej - trzeba uważać na intensywność parowania, żeby zbytnio nie podgrzać sosu i nie zrobić z niego jajecznicy :P
Stopniowo dolewamy ciepłe masło cały czas ubjając.
Na koniec dodajemy świeży estragon oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos powinien być aksamitny i gęsty.

Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak