Podajemy mocno schłodzony.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczaw

    1 duży pęczek
  • marchew

    2 średnia
  • pietruszka

    1 szt
  • wywar drobiowo-warzywny

    500 ml
  • woda

    500 ml
  • śmietana 30%

    80 ml
  • ziele angielskie

    5 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 duże
  • sól

  • pieprz

  • ziemniaki młode

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Podajemy mocno schłodzony. foto
Pół litra wywaru, które mi zostało postanowiłam ekspresowo zagospodarować i przygotować pyszną szczawiową. Do wywaru dodajemy pół litra wody oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pietruszkę i 1,5 marchewki. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 30-35 minut.
Krok 2 - Podajemy mocno schłodzony. foto
Wywar przecedzamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i wycinamy z nich oraz z pozostałej połówki marchwi gwiazdki lub serduszka. Pozostałości ziemniaków drobno siekamy. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy do czasu aż będą miękkie, ściągamy z ognia. Szczaw dokładnie płuczemy, odcinamy łodygi, a listki kroimy, ale niezbyt drobno. Dodajemy do zupy.
Krok 3 - Podajemy mocno schłodzony. foto
Do gorącej zupy wlewamy śmietanę.
Krok 4 - Podajemy mocno schłodzony. foto
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 25.06.2012 21:11
smaczna zupka :) u mnie szczaw dopiero rośnie, ale już niebawem powinnam robić podobne specjały :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat