Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pochrzaniona gruszka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszka 2 sztuki
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
tarty chrzan 4 łyżeczki
brązowy cukier 1/3 szklanki
biały cukier 1 szczypta
plaster cytryny gruby 1 sztuka
Goździki całe Prymat 2 sztuki
melisa lub pietruszka 8 listków
anyż
barwnik spożywczy 1 zielony
wasabi 1 (pasta)

Przepis i sposób przygotowania na: Pochrzaniona gruszka

Kroki postępowania

1
W garnku zagotować 3 szklanki wody z brązowym cukrem , anyżem, goździkami, szafranem , cytryną .
Krok 1 - Pochrzaniona gruszka foto
2
Gruszki umyć - nie obierać , przekroić na pół i delikatnie usunąć gniazda nasienne.
Krok 2 - Pochrzaniona gruszka foto
3
Włożyć gruszki. Na małym gazie gotować 3-5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk i ostudzić.
Krok 3 - Pochrzaniona gruszka foto
4
Chrzan utrzeć z pastą Wasabi , szczypta białego cukru i kroplą barwnika .
Krok 4 - Pochrzaniona gruszka foto
5
Literka ,,P" na początku , a nie ,, S" :) - to nie błąd , a pomysł na przystawkę. Gruszki z dodatkiem kremu z białego chrzanu tartego i pasty Wasabi .Doskonały dodatek do zimnych mięs ,szynek wędzonych na zimno lub gotowanego drobiu.

Napełnić miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach chrzanem . Udekorować listkami zieleniny.
Podawać jako przystawkę do mięs .
* Wywar z gotowania zakwasić sokiem z cytryny . Ostudzić i podawać z kostkami lodu jako aromatyczny napój gruszkowy ( można dodać wódki gruszkowej lub cytrynówki ).

** Podałam do gotowanej piersi z indyka - takiej najzwyklejszej z ziemniaczkami z wody , polanej masłem.
Krok 5 - Pochrzaniona gruszka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 24.05.2013 10:34
nazwa super! Połączenie raczej niespotykane, ciekawe :) Jestem ciekawa jak się komponuje :) Opisz ten smak :D
joanna__s 23.05.2013 08:40
Bardzo ciekawy pomysł na gruszkę. Jak dla mnie chyba za bardzo ekstrawagancki, ale wart spróbowania.
Mniam 23.05.2013 07:25
Nigdy nie jadłam gruszek na ostro. Ciekawe jaki mają smak.
Kolorowa 22.05.2013 20:36
Śmieszna nazwa, wygląda ładnie.
Krzysztof15 22.05.2013 19:52
ciekawy przepis
migotka28 22.05.2013 19:18
fajna nazwa ciekawe jak smakuje takie połączenie
kokoszka
kokoszka 22.05.2013 18:40
super pomysł
caralajna 22.05.2013 17:48
he he, fajna, ciekawa jestem jak smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak