Pocałunek Drakuli

Pocałunek Drakuli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Babeczki

  • mąka pszenna

    425 g
  • maślanka

    250 ml
  • cukier

    220 g
  • olej

    375 ml
  • jajka

    2
  • barwnik spożywczy do ciast

    1/2 łyżeczki ( czerwony w żelu)
  • ekstrakt waniliowy

    1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • ocet

    2 łyżki

Krem

  • śmietana kremówka

    300 ml
  • serek mascarpone

    200 g
  • cukier puder

    2,5 łyżki

Dodatkowo

  • dżem wiśniowy

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Babeczki

Do oleju dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Ucierając, dodajemy po jednym jajku, czerwony barwnik i wanilię. Następnie cały czas ucierając dodajemy na przemian maślankę z mąką. W małej miseczce mieszamy razem sodę i ocet. Powstanie piana, którą dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25. Gotowe babeczki studzimy na kratce.

Krem

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Śmietana jak i serek mascarpone przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.
Dżem wiśniowy podgrzewamy chwilę w mikrofali, aby jego konsystencja była bardziej płynna. Następnie przy pomocy blendera miksujemy, aby nie były widoczne cząstki owoców. Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy róg i dekorujemy babeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

29.10.2017 09:55
Super muffiny. :)

bietka

27.10.2017 21:22
Bardzo fajna nazwa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat