Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pocałunek diabła, czyli skrzydełka po diabelsku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 14 sztuk
keczup pikantny 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
cukier 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
tabasco 3 krople
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pocałunek diabła, czyli skrzydełka po diabelsku

Kroki postępowania

1

Przygotowujemy sos do skrzydełek. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę, dodajemy do ketchupu oraz koncentratu pomidorowego i miksujemy ze sobą. Łączymy z olejem, cukrem oraz tabasco. Na samym końcu dodajemy sypkie przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz Cayenne, suszoną bazylię, sól i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.

Krok 1 - Pocałunek diabła, czyli skrzydełka po diabelsku foto
2
Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Wkładamy je do worka,
Krok 2 - Pocałunek diabła, czyli skrzydełka po diabelsku foto
3
wlewamy przygotowany sos
Krok 3 - Pocałunek diabła, czyli skrzydełka po diabelsku foto
4
i związujemy u góry,
Krok 4 - Pocałunek diabła, czyli skrzydełka po diabelsku foto
5

energicznymi ruchami podrzucamy workiem, aby sos pozostał na skrzydełkach. Skrzydełka w worku chowamy do lodówki na około 1 godzinę, aby składniki się połączyły ze sobą. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Szkło żaroodporne smarujemy masłem, układamy zamarynowane skrzydełka.

Krok 5 - Pocałunek diabła, czyli skrzydełka po diabelsku foto
6

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni zapiekamy przez około 45-55 minut. Pieczemy bez przykrycia. Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami lub z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Krok 6 - Pocałunek diabła, czyli skrzydełka po diabelsku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 10.04.2013 18:53
pyszne takie ogniste
wyattearp 10.04.2013 14:09
UWIELBIAM -OSTRE SKRZYDEŁKA
KasiaK90 10.04.2013 09:46
super nazwa:) uwielbiam wszystko co ostre :)
paulina2157 10.04.2013 09:27
lubię takie ostre potrawy
Konczi 10.04.2013 09:18
musiały być bardzo diabelskie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak