Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pluszki z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 500 g
majonez 1,5 łyżeczki
mleko 325 ml
masło 50 g
cukier 50 g
sól 0,5 łyżeczki
drożdże 20 g

nadzienie

mak
cukier
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Pluszki z makiem

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżką mąki i połową ciepłego mleka.
Krok 1 - Pluszki  z makiem foto
2
Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pluszki  z makiem foto
3
Masło roztopić i ostudzić
Krok 3 - Pluszki  z makiem foto
4
Po tym czasie dodać do nich mąkę, sól, majonez, resztę mleka, masło roztopione i ostudzone uprzednio.
Krok 4 - Pluszki  z makiem foto
5
Wyrobic gładkie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Pluszki  z makiem foto
6
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić je na 16 części i odstawić na 5 minut.
Krok 6 - Pluszki  z makiem foto
7
Po tym czasie rozwałkować każdą część na placuszek
Krok 7 - Pluszki  z makiem foto
8
i posmarować go roztopionym masłem, posypać cukrem i makiem.
Krok 8 - Pluszki  z makiem foto
9
Zwinąć w rulonik.
Krok 9 - Pluszki  z makiem foto
10
Rulonik naciąć wzdłuż przez środek, nie przecinając do końca. Końce wywinąc pod spód i włożyć do środka przed rozcięcie.
Krok 10 - Pluszki  z makiem foto
11
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce i odstawić na 20 minut, po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 minut.
Krok 11 - Pluszki  z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak