Pluszki - rosyjskie bułeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • mleko ciepłe

    325 ml
  • masło

    50 g
  • majonez

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    50 g
  • drożdże

    18 g
  • mak

    1/2 szkl.
  • cukier

    1/2 szkl.
  • masło

    80 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program \'dough\' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. Nadzienie makowe: Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik.
Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut. Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka/picola 07.09.2011 07:26
interesujące
Małgorzata106 16.08.2011 18:39
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat