Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 500 g
mleko ciepłe 325 g
masło 50 g
cukier
sól 1/2 łyżeczki
majonez 1,5 łyżeczki
drożdże świeże 18 g

Nadzienie makowe

masło 50 g
cukier 2-3 łyżki
mak 2-3 łyżki

Nadzienie serowe

twarożek 400 g
cukier puder 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 łyżeczka
żółtko jajek 1
masło 4 łyżki

Porada

Oryginalny przepis pochodzi ze strony izbushka.com. Pluszki można przygotować również z nadzieniem orzechowym lub cynamonowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i majonez. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.

Po tym czasie miskę z ciastem ważymy na wadze kuchennej. Odczytujemy wartość. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie ważymy miskę. Od 1 wartości odejmujemy 2 wartość i dzielimy ją przez 16. Każdą kulkę o odpowiedniej wadze odstawiamy na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na placuszek.
Krok 1 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki foto
2
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. Jeśli przygotowujemy Pluszki z serem, wszystkie składniki na masę serową rozcieramy na gładką masę i tak samo równo smarujemy każdy placuszek.
Krok 2 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki foto
3
Posmarowany nadzieniem placuszek zwijamy w roladkę. Każdą roladkę nacinamy na środku zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce roladki zawijamy pod spód i wkładamy do środka przez wykonane nacięcie.
Krok 3 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki foto
4
Gotowe bułki przekładamy na blachę oprószoną mąką. Pozostawiamy je do napuszenia na 15 - 20 minut. Piekarnik przed pieczeniem spryskujemy wodą. Bułki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Krok 4 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 14.01.2016 12:16
podoba mi się przepis
Franciszek 23.11.2015 00:49
dobry pomysł
Ada-Gaba 22.11.2015 22:33
apetyczne bułeczki
wwwiolka 22.11.2015 21:49
Bardzo fajny przepis.
Kolorowa 22.11.2015 20:38
Ciasto z majonezem, ciekawie..
Wiktoria29 22.11.2015 20:07
ekstra bułeczki
ilka01 22.11.2015 18:49
super przepis :)
Stenka 22.11.2015 18:42
apetycznie wyglądają
Barbara13 22.11.2015 18:28
świetne bułeczki
joannaa24 22.11.2015 17:39
Fajne bułki
Megg 22.11.2015 17:09
pysznie wyglądają
Renata9 22.11.2015 16:18
Pyszne bułeczki :-)
norweska20 22.11.2015 15:49
smakowita propozycja
Jadwiga/Jaga85 22.11.2015 15:39
ślicznie wyglądają!
JulkaTomeczek 22.11.2015 14:38
Bardzo fajne
mirosława4 22.11.2015 14:07
bardzo efektowne
Ewa Wojtaszko 22.11.2015 13:48
na pewno smaczne :)
dollce 22.11.2015 13:19
super propozycja
Mala 22.11.2015 12:49
fajny przepis
Ifa 22.11.2015 12:45
Bardzo fajne bułeczki :-)
mileneczka5 22.11.2015 12:39
brdzo fajne i apetyczne bułeczki:)
iziona 22.11.2015 12:32
Cudowne bułeczki
Motorek 22.11.2015 12:09
fajne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak