Przepis i sposób przygotowania na: płotki w sosie pieczarkowym
Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć. Pokroić w grube plasterki. Masło stopić w głębokiej patelni, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, wymieszać, smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Oprószyć 1/2 łyżki mąki, wlać śmietanę. stale mieszając, dusić na małym ogniu około 10 minut. dodać posiekaną natkę. wymieszać, przyprawić do smaku.
Płotki wyjąć z lodówki, oprószyć resztą mąki. Dosyć dużą ilość oleju rozgrzać na drugiej patelni, usmażyć ryby z obu stron na złoty kolor. Zdjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Polać sosem śmietanowo-pieczarkowym.