Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Płonące śliwki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 1 kg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
śliwowica 50 ml
syrop waniliowy
woda 500 ml
cukier 30 dag
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Płonące śliwki

Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie. Zalać wodą, dodać cukier waniliowy i zagotować, od czasu do czasu mieszając.Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min, w miarę potrzeby syrop odszumowując.Śliwki umyć, wypestkować, następnie gotować około 3-5 min we wrzącym syropie, na małym ogniu.Wyjąć, osączyć i przełożyć na żeliwną lub stalową patelnie.Do syropu dodać mąkę ziemniaczaną, starannie wymieszać i zagotować.Śliwki polać kilkoma łyżkami syropu, lekko wymieszać i podgrzewać 3-4 minuty na wolnym ogniu.Polać ciepłą śliwowicą, zapalić i podawać natychmiast.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 08.09.2011 09:57
smaczne
Iwona45 30.07.2011 19:21
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak