Plińce z pomoczką

Plińce z pomoczką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cebula

    1 szt
  • jaja

    2 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • sól, pieprz

  • olej

  • baleron

    kilka plastrów
  • szczypiorek

  • biały ser

    200 g
  • śmietana kwaśna

    200 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Danie charakterystyczne dla kuchni mazurskiej.

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach lub w robocie z nakładką do tarcia ziemniaków. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby osączyć od powstałego soku z ziemniaków. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy ziemniaki. Mieszamy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka oraz mąkę. Na samym końcu przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju układamy po 1 łyżce masy, rozprowadzamy aby powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron.
Ser biały łączymy z kwaśną śmietaną. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy. Dodajemy do sera. Wszystko dokładnie rozgniatamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po usmażeniu placuszków, na samym końcu układamy na patelni kilka plasterków baleronu i smażymy z obu stron. Na talerzu układamy placuszek ziemniaczany przekładamy przesmażonym plasterkiem baleronu i przykrywamy drugim placuszkiem. Podajemy z twarożkiem i szczypiorkiem.

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

2milutka

16.03.2016 23:43
fajna nazwa

idealme

29.03.2013 23:51
ekstra przepis!

Malinka

02.07.2012 17:47
Nazwa intrygująca, smak pewnie cudowny!

kochanyptysiu

21.06.2012 09:03
Pyszne,wyglądają kusząco

goofy9

10.07.2011 21:52
świetny pomysł

Mati13

02.07.2011 09:56
dobre

Agnieszka_B

28.04.2011 21:46
Super propozycja!

pioge7

25.04.2011 21:08
super

agnieszka214

23.04.2011 07:05
ciekawy przpeis

amorzenek

22.04.2011 06:49
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat