Pleśniak z wiśniami

Pleśniak z wiśniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    250 gramów
  • jajko

    5 sztuk
  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • wiśnie bez pestek

    400 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek.

Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, 1/4 szklanki cukru i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto.

Podzielić na 3 równe części i do jednej dodać kakao.

Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę o wymiarach 24x30 zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną, jasną część ciasta. Rozłożyć wiśnie i zetrzeć część z kakao.

Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać pozostały cukier (czyli 3/4 szklanki). Wyłożyć pianę na ciasto i zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni aż ciasto się ładnie zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 23.02.2014 14:27
pyszne ciasto zwłaszcza z wiśniami, bardzo je lubię
ONY_za_kare 25.12.2013 15:59
wspaniałe ciacho!
goofy9 04.10.2013 22:33
świetne ciacho
czekoladka_m 16.09.2013 11:37
uwielbiam pleśniaka;) a z wiśniami to już w ogóle;)
caralajna 11.09.2013 07:35
wygląda bardzo smacznie
Bernadeta1 05.09.2013 00:21
wygląda pysznie
migotka28 04.07.2013 19:35
tak u nas w lesie rośnie jakaś wczesna i drobna wisieneczka więc szkoda by było nie wykorzystać tych słodkich wisienek
monika1968 04.07.2013 19:24
Już swoje wiśnie ?
halina17 03.07.2013 20:10
Smaczne ciasto.
halina17 03.07.2013 20:10
Smaczne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat