Pleśniak z rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • jajko

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • rabarbar

    700 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pleśniak z rabarbarem foto
Rabarbar umyć, osuszyć. Pokroić na grubość ok. 1-2 cm.
Krok 2 - Pleśniak z rabarbarem foto
Mąkę przesiać przez sito. Dostać dwie łyżki proszku do pieczenia.
Krok 3 - Pleśniak z rabarbarem foto
Do przesianej mąki dodać 1/3 szklanki cukru. Resztę cukru pozostawić do piany.
Krok 4 - Pleśniak z rabarbarem foto
Do reszty składników wbić 4 żółtka oraz dać 2 łyżki śmietany.
Krok 5 - Pleśniak z rabarbarem foto
Wszystkie stadniki dobrze ze sobą połączyć, wyrabiając energicznie ręką. Po wyrobieniu ciasta, zostawić "trochę" na górna wartę do posypania. ( na pianę ).
Krok 6 - Pleśniak z rabarbarem foto
Blachę wysmarować masłem/margaryną i oprószyć mąką. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć ciasto, delikatnie dociskając dłonią. Po rozłożeniu nakłuć widelcem.
Krok 7 - Pleśniak z rabarbarem foto
Na gotowy spód wysypać rabarbar.
Krok 8 - Pleśniak z rabarbarem foto
Ubić piane z białek, stopniowo dodając-pozostałe 3/4 szklanki cukru. Pod koniec ubijania wsypać cukier wanilinowy. Tak przygotowana pianę przełożyć delikatnie na owoce.
Krok 9 - Pleśniak z rabarbarem foto
Na piane "skubać" pozostawione ciasto.
Krok 10 - Pleśniak z rabarbarem foto
Piec w temperaturze 180 stopni ok.40-50 min.
Krok 11 - Pleśniak z rabarbarem foto
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 22.08.2015 17:23
takie słodkości lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat