Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z rabarbarem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier kryształ 1 szklanka
masło lub margaryna 1 kostka
śmietana 18 proc 2 łyżki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
rabarbar 700 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar umyć, osuszyć. Pokroić na grubość ok. 1-2 cm.
Krok 1 - Pleśniak z rabarbarem foto
2
Mąkę przesiać przez sito. Dostać dwie łyżki proszku do pieczenia.
Krok 2 - Pleśniak z rabarbarem foto
3
Do przesianej mąki dodać 1/3 szklanki cukru. Resztę cukru pozostawić do piany.
Krok 3 - Pleśniak z rabarbarem foto
4
Do reszty składników wbić 4 żółtka oraz dać 2 łyżki śmietany.
Krok 4 - Pleśniak z rabarbarem foto
5
Wszystkie stadniki dobrze ze sobą połączyć, wyrabiając energicznie ręką. Po wyrobieniu ciasta, zostawić "trochę" na górna wartę do posypania. ( na pianę ).
Krok 5 - Pleśniak z rabarbarem foto
6
Blachę wysmarować masłem/margaryną i oprószyć mąką. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć ciasto, delikatnie dociskając dłonią. Po rozłożeniu nakłuć widelcem.
Krok 6 - Pleśniak z rabarbarem foto
7
Na gotowy spód wysypać rabarbar.
Krok 7 - Pleśniak z rabarbarem foto
8
Ubić piane z białek, stopniowo dodając-pozostałe 3/4 szklanki cukru. Pod koniec ubijania wsypać cukier wanilinowy. Tak przygotowana pianę przełożyć delikatnie na owoce.
Krok 8 - Pleśniak z rabarbarem foto
9
Na piane "skubać" pozostawione ciasto.
Krok 9 - Pleśniak z rabarbarem foto
10
Piec w temperaturze 180 stopni ok.40-50 min.
Krok 10 - Pleśniak z rabarbarem foto
11
Smacznego.
Krok 11 - Pleśniak z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 22.08.2015 17:23
takie słodkości lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak