Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z rabarbarem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 40 dag
jajko 4 sztuki
margaryna 20 dag
cukier 2/3 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie

Piana:

białko 4 sztuki
kisiel truskawkowy 1 opakowanie

Kruszonka:

cukier 1/3 szklanki

Dodatkowo:

rabarbar 70 dag
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z rabarbarem

Kroki postępowania

1

Rabarbar obrać i pokroić w centymetrowe kawałki. Zasypać proszkiem galaretki i wymieszać. 

Krok 1 - Pleśniak z rabarbarem foto
2

Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto. 
2/3 ciasta wyłożyć równo na blaszkę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, a 1/3 ciasta wymieszać z dodatkowym cukrem (1/3 szklanki) i wstawić do lodówki.

Krok 2 - Pleśniak z rabarbarem foto
3

Na blachę z ciastem wyłożyć równo rabarbar.

Krok 3 - Pleśniak z rabarbarem foto
4

Z białek ubić sztywną pianę.

Krok 4 - Pleśniak z rabarbarem foto
5

Dodać kisiel (proszek) i dokładnie wymieszać.

Krok 5 - Pleśniak z rabarbarem foto
6

Pianę równo wyłożyć na rabarbarze.

Krok 6 - Pleśniak z rabarbarem foto
7

Na górze poukładać ciasto z lodówki (kruszonkę).

Krok 7 - Pleśniak z rabarbarem foto
8

Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach. Najlepsze jest na ciepło z gałką lodów waniliowych. 

Krok 8 - Pleśniak z rabarbarem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.07.2014 00:13
wyszedł super
Kejti 28.06.2014 17:09
Chętnie bym zjadła,musi być obłędne :-)
V_kuchareczka 26.06.2014 21:57
pyszne ciasto
Krzysztof15 26.06.2014 21:35
moj ulubiony
Janina 26.06.2014 20:01
Bardzo lubię to ciasto;)
mirosława4 26.06.2014 19:44
bardzo smaczne ciasto
agnieszka214 26.06.2014 19:44
takie ciacho lubie
Grazyna0211 26.06.2014 19:18
pyszne ciasto
Monika-twin 26.06.2014 19:03
Fajne ciasto.
cukiereczek 26.06.2014 18:28
poproszę wielki kawałek
Misada 26.06.2014 17:27
nie lubię proszku do pieczenia w kruchym cieście. Świetnie wychodzi bez jego dodatku (który jest jednak wyczuwalny)
Klisza 26.06.2014 17:08
bardzo lubię skubańca
everay 26.06.2014 17:00
pyszny napewno
Iwka 26.06.2014 16:58
uwielbiam ! :)
noninka77 26.06.2014 16:21
pyszności :)
Sroczka 26.06.2014 15:38
Takie ciasto z chęcią bym zjadła.
Beatris 26.06.2014 15:24
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
jasiek 26.06.2014 14:20
dobre na teraz, akurat sezon na rabarbar
Bernadeta1 26.06.2014 14:06
moje ulubione ciasto, pychota
Gracer 26.06.2014 13:06
Pysznie się zapowiada
Krystyna32 26.06.2014 12:55
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak