Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z powidłami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 200 g
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
białko 4 sztuki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z powidłami

Kroki postępowania

1
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek, szczypty soli i proszku do pieczenia zagnieść ciasto (jest dość kruche i sypkie). Podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao. Uformowane kule schować do lodówki na ok. 30 min.
Krok 1 - Pleśniak z powidłami foto
2
Formę do pieczenia wyłożyć papierem i zetrzeć na spód jasne ciasto. Następnie nałożyć powidła śliwkowe.
Krok 2 - Pleśniak z powidłami foto
3
Na nałożone powidła śliwkowe zetrzeć ciemną masę ciasta.
Krok 3 - Pleśniak z powidłami foto
4
Białka ubić na sztywną pianę i nałożyć na startą ciemną masę ciasta. Następnie zetrzeć na nie ostatnią jasną część ciasta. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok 40 min. Smacznego.
Krok 4 - Pleśniak z powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 05.04.2015 15:35
bardzo bardzo dobre
Zdzisław 25.01.2015 18:38
takie słodkości lubię
Pietruszka 25.01.2015 09:19
moje ulubione ciasto
romanrafal
romanrafal 25.01.2015 07:47
ciasto rewelacja,uwielbiam
Futka 25.01.2015 00:36
Cudne i bardzo smakowite ciasto :)
norweska20 25.01.2015 00:17
zawsze mile widziane takie połączenie :)
MałaMi89 24.01.2015 23:15
Oddam się za pleśniaka! Hahaha :) ale ja robię podobnie jak Habibi - choć jednak ciut inaczej :)
Habibi 24.01.2015 23:08
jedno z moich ulubionych domowych ciast :) ja na podpieczony jasny spód kładę owoce albo grubą warstwę domowych powideł, na wierzch ścieram drugą część jasnego ciasta i sztywną pianę z kisielem (grubą warstwą), a na wierzch ucieram lub kruszę w palcach ciemne ciasto :) w rezultacie ciacho wychodzi wysokie z pysznie chrupiącą bezą
V_kuchareczka 24.01.2015 20:59
pyszne ciasto
Cynamonka 24.01.2015 20:59
Uwielbiam kruche ciasta!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak