Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 szt
żółtko jajek 4 szt
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
mąka ile zabierze

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z owocami

wyłożenie:
owoce, najlepsze agrest, wiśnie lub truskawki
4 białka ,szklanka cukru,
wykonanie.
ucieramy margarynę z 3/4 szk cukru na puch. Dodajemy zółtka i dalej ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Dodając mąkę wyrabiamy ciasto ręką, dodajemy tyle mąki aby ciasto odkleiło się od miski i dała zrobić się z niego kula. dzielimy ją na dwie części, mniejszą i większa. Do mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy aż kakao całkiem wmiesza się w ciasto. Zawijamy kule w folię i wkładamy do lodówki na ok 2 godz.

Na przygotowanej blaszce wyłożonej papierem wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną lub bułką tartą, trzemy białe ciasto na tarce na dużych oczkach, rozkładamy je dokładnie na całej blaszce, delikatnie, na to układamy dojrzałe owoce, dobrze smakuje jak jest dużo owoców.
Na woce układamy pianę z białek zmiksowaną z cukrem (bezę) na bezę trzemy na tarce brązową kulę z ciasta. I do piekarnika na ok 40 min w 18) st C.

można posypać upieczone ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 24.07.2013 14:56
Ciekawy przepis :)
Krystyna32 14.01.2011 19:53
pychota !
Krystyna32 14.01.2011 19:53
pychota !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak