Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką

Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • żółtko jajek

    4 szt
  • białko

    4 szt
  • masło

    200 g
  • maliny świeże

    300 g
  • proszek

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia zagniatamy z miękkim masłem i żółtkami.

Gładkie , wyrobione ciasto dzielimy na 3 części.

Pierwszą częścią ” wyklejamy ” delikatnie natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.

Podpieczone ciasto posypujemy warstwą malin i posypujemy porwanym na kawałeczki ( lub startym na tarce ) drugim ciastem.

Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wylewamy na ciasto.

Posypujemy ostatnim ciastem porwanym na kawałki.

Pieczemy 45 minut / 180C.

UWAGA!

Ciasto MUSI wystygnąć w tortownicy , inaczej się rozleje!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 02.08.2016 22:56
Moje klimaty
sanielcia 25.07.2013 12:25
Uwielbiam wszystko co z kruszonką
lara 25.07.2013 10:25
klasyczne i pyszne
Papryczka 25.07.2013 09:38
lubię to ciasto
Mniam 25.07.2013 09:28
Bardzo lubię pleśniaka, a ten wygląda na prawdę super!
Magula 25.07.2013 08:37
fajne ciasto pysznosci
2milutka 25.07.2013 08:22
proste i smaczne ciacho:)
aisoglam 25.07.2013 08:08
Przepyszne ciasto :)
Czarnula87 25.07.2013 08:05
mam sentyment do tego ciasta
Agnieszka-87-25 25.07.2013 08:05
pyszne ciasto lubię je z każdymi owocami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat