Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z jabłkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pleśniak od zawsze będzie kojarzył mi się z rodzinnym domem. Było to nasze ulubione ciasto z dzieciństwa. Kruche ciasto, smaczne owoce i ciepła kawa. Uwielbiam to proste ciasto!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
cukier 0.5 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
masło/margaryna 250 gramów
kakao 2 łyżki

Masa jabłkowa:

jabłka 5 sztuk
cukier 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Pianka bezowa:

białko 5 sztuk
cukier 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z jabłkami

Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz pokrojoną margarynę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą część owijamy folią spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 30-40 minut.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Całość mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.

Foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciemnym ciastem. Następnie wykładamy jabłka. Na jabłka ścieramy na tarce jedną część jasnego ciasta. Następnie wykładamy pianę z białek. Na wierzchu rozkładamy startą na tarce trzecią część ciasta.

Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 55 minut (funkcja góra-dół).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak