Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z bezą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 i 3/4 szklanki
mąka krupczatka 1/4 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 1 kostka
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
śmietana 12% 8 łyżek
kakao 2-3 łyżki
woda zimna 1/3 szklanki
aromat rumowy kilka kropli

Beza

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

Dodatkowo

powidła śliwkowe

Porada

Do ciasta możemy dodać ulubione powidła lub jabłka. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest miękkie, elastyczne i długo zachowuje świeżość. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z bezą

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypuję obie mąki, cukier oraz proszek do pieczenia, robię wgłębienie i dodaję żółtka - wszystko lekko mieszam.
Krok 1 - Pleśniak z bezą foto
2
Dodaję margarynę, część śmietany - siekam nożem.
Krok 2 - Pleśniak z bezą foto
3
Na koniec dodaję olej, aromat, resztę śmietany oraz wodę (w razie potrzeby, można dać więcej)
Krok 3 - Pleśniak z bezą foto
4
Zagniatam ciasto i dzielę na trzy części: mniejszą, średnią i największą.
Krok 4 - Pleśniak z bezą foto
5
Do średniej dodaję kakao oraz łyżkę zimnej wody i zagniatam. Wszystkie części wkładam na 30 min. do zamrażalnika.
Krok 5 - Pleśniak z bezą foto
6
W tym czasie ubijam na sztywno pianę stopniowo dodając cukier, kiedy zgęstnieje dosypuję mąkę ziemniaczaną.
Krok 6 - Pleśniak z bezą foto
7
Blaszkę o wym. 36 x 25cm natłuszczam i oprószam bułką tartą. Ścieram na tarce o grubych oczkach największą część ciasta - lekko dociskam ręką.
Krok 7 - Pleśniak z bezą foto
8
Na tej warstwie rozsmarowuję łyżką powidła.
Krok 8 - Pleśniak z bezą foto
9
Następnie ścieram ciasto z kakao i również lekko dociskam.
Krok 9 - Pleśniak z bezą foto
10
Przekładam pianę z białek i równomiernie rozprowadzam.
Krok 10 - Pleśniak z bezą foto
11
Na wierzch ścieram najmniejszą część. Ciasto wstawiam do piekarnika na 50-60min. w temp. 160st. C. Po upieczeniu lekko uchylam drzwiczki i pozostawiam do ostygnięcia, aby beza nie opadła.
Krok 11 - Pleśniak z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 10.04.2016 10:25
Bardzo lubimy to ciasto;))
RenataZ-et 10.04.2016 10:24
lubię takie ciasta
krokus 10.04.2016 10:20
dobre ciacho
bryndzia93 10.04.2016 09:17
Pleśniak to bardzo dobre ciasto! :-)
Franciszek 10.04.2016 00:15
pyszne do kawy
gusia1000 09.04.2016 23:24
Dobre ciasto.
dodi 09.04.2016 21:25
lubimy to ciacho
Marta Ryżek-Kalkowska 09.04.2016 18:09
Bardzo apetyczne :)
halina17 09.04.2016 17:06
Dobre ciasto.
bietka 09.04.2016 17:06
smaczne ciasto i chyba lubiane przez wszystkich :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak