Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

żółtko jajek 4 szt
cukier drobny 3 łyżka kokosowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka tortowa 3,5 szk
margaryna kostka 250 g
sól 1 szczypta

MASA BIAŁKOWA

białko 4 szt
cukier drobny 2 łyżka kokosowy
kisiel pomarańczowy 1 op z cukrem
barwnik spożywczy do ciast 1 odrobina pomarańczowy

DODATKOWO

dżem porzeczkowy 350 ml czarna porzeczka
morele 4 szt

Porada

jeśli nie macie cukru kokosowego użyjcie zwykłego lub brązowego

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy

Kroki postępowania

1
Przygotować robot z nożami do siekania.
W misce robota umieścić wszystkie składniki na ciasto
Krok 1 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
2
i siekać aż się połączą.
Krok 2 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
3
Potem wyłożyć je na blat, szybko zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 3 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
4
Potem formę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto rozrywając na kawałki rozłożyć po całej blaszce.
Krok 4 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
5
Ciasto lekko uklepać w formie nie zostawiając prześwitów.
Krok 5 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
6
Na cieście rozsmarować dżem a na dżem
Krok 6 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
7
rozłożyć morele pozbawione pestek i pokrojone na kawałki.
Krok 7 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
8
Białka ubić mikserem, dodać cukier i nadal ubijać.
Następnie dodać cukier a gdy wmiksuje się w pianę wsypać kisiel i dodać barwnik i mieszać aż się połączą z pianą.
Krok 8 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
9
Potem pianę wyłożyć na dżem i morele, rozsmarować ją ale nierówno bo po upieczeniu ciasto będzie ładnie się prezentować.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 45 minut.
Krok 9 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
10
Upieczone wystudzić.
Krok 10 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 02.08.2016 22:54
Wygląda zjawiskowo!
MałaMi89 05.08.2015 14:08
Kocham pleśniaka!! W każdym wydaniu :)
ZEWA 05.08.2015 12:55
dziękuję :)
Maridka19 05.08.2015 09:46
Ciekawy przepis
Mama niejadka 05.08.2015 09:40
Pyszne ciasto
Róża1 04.08.2015 22:11
wspaniałe ciacho !!!!!!!!!!
agaK. 04.08.2015 21:21
Ale bym sobie pojadła...:)
mysza75 04.08.2015 20:30
jakie fajne i dobre ciacho
Wiktoria29 04.08.2015 19:51
fajne i smaczne ciasto
Catti 04.08.2015 18:43
uwielbiam pleśniaka :)
AnnieB 04.08.2015 17:35
Apetycznie wygląda
danusia19671 04.08.2015 17:21
Super ciasto:)
2milutka 04.08.2015 16:58
Uwielbiam takie ciasta;)
jagoda5913 04.08.2015 16:41
Pyszne casto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak