Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy

Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • żółtko jajek

    4 szt
  • cukier drobny

    3 łyżka kokosowy
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka tortowa

    3,5 szk
  • margaryna kostka

    250 g
  • sól

    1 szczypta

MASA BIAŁKOWA

  • białko

    4 szt
  • cukier drobny

    2 łyżka kokosowy
  • kisiel pomarańczowy

    1 op z cukrem
  • barwnik spożywczy do ciast

    1 odrobina pomarańczowy

DODATKOWO

  • dżem porzeczkowy

    350 ml czarna porzeczka
  • morele

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
Przygotować robot z nożami do siekania.
W misce robota umieścić wszystkie składniki na ciasto
Krok 2 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
i siekać aż się połączą.
Krok 3 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
Potem wyłożyć je na blat, szybko zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 4 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
Potem formę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto rozrywając na kawałki rozłożyć po całej blaszce.
Krok 5 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
Ciasto lekko uklepać w formie nie zostawiając prześwitów.
Krok 6 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
Na cieście rozsmarować dżem a na dżem
Krok 7 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
rozłożyć morele pozbawione pestek i pokrojone na kawałki.
Krok 8 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
Białka ubić mikserem, dodać cukier i nadal ubijać.
Następnie dodać cukier a gdy wmiksuje się w pianę wsypać kisiel i dodać barwnik i mieszać aż się połączą z pianą.
Krok 9 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
Potem pianę wyłożyć na dżem i morele, rozsmarować ją ale nierówno bo po upieczeniu ciasto będzie ładnie się prezentować.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 45 minut.
Krok 10 - Pleśniak porzeczkowo morelowy Zewy foto
Upieczone wystudzić.
ZEWA
jeśli nie macie cukru kokosowego użyjcie zwykłego lub brązowego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

asiatok 02.08.2016 22:54
Wygląda zjawiskowo!
MałaMi89 05.08.2015 14:08
Kocham pleśniaka!! W każdym wydaniu :)
ZEWA 05.08.2015 12:55
dziękuję :)
Maridka19 05.08.2015 09:46
Ciekawy przepis
Mama niejadka 05.08.2015 09:40
Pyszne ciasto
Róża1 04.08.2015 22:11
wspaniałe ciacho !!!!!!!!!!
agaK. 04.08.2015 21:21
Ale bym sobie pojadła...:)
mysza75 04.08.2015 20:30
jakie fajne i dobre ciacho
Wiktoria29 04.08.2015 19:51
fajne i smaczne ciasto
Catti 04.08.2015 18:43
uwielbiam pleśniaka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat