Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak moja wersja

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g, może być margaryna,
mąka 3 szkl,
jajko 4 szt,
śmietana 2 łyżki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
cukier 3/4 szkl,+ 2 łyżki,
kakao 2 łyżki,
powidła z czarnej porzeczki,

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak moja wersja

Margarynę lub masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, śmietaną oraz żółtkami.

Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Każdą część owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godziny.

Na blachę średniej wielkości wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy na tarce (o grubych oczkach ) jedną część białego ciasta, na to wykładamy powidła z czarnej porzeczki, ścieramy kakaowe ciasto, wykładamy ubitą na sztywno pianę białek z dodatkiem cukru a na pianę ścieramy ostatnią część białego ciasta.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.

Pieczemy ok. 50 minut.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Przygotowanie 30 minut + pieczenie. Pyszne ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 13.07.2017 18:12
smaczna wersja :)
Ola1984 13.07.2017 12:11
Jedno z moich ulubionych ciast :)
gusia1000 13.07.2017 11:15
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak