Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pleśniak makowo-orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
mąka pszenna 40 dag
masło 20 dag
cukier (na ciasto) 15 dag
kwaśna śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
cukier puder 1 szklanka
konfitura malinowa 8 łyżek
mak 60 dag
margaryna 10 dag
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
miód 3 łyżki
aromat migdałowy
cukier puder do dekoracji
orzechy laskowe do dekoracji
orzechy włoskie do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: pleśniak makowo-orzechowy

Ciasto: 3 jajka umyj, oddziel żółtka od białek. mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło, 15 dag cukru, 2 żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość zagnieć. Formę wysmaruj tłuszczem, na spodzie ułóż 2/3 ciasta. Piecz 10 min. w temp. 180 stopni. 1/3 ciasta włóż do lodówki.
Mak zalej wrzątkiem, odstaw na 10 min. Gdy ostygnie odcedź, zmiel. Margarynę roztop w dużym garnku, wsyp oba rodzaje cukru, zmielony mak, miód i 3 żółtka. Wymieszaj i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Dodaj aromat migdałowy.
Podpieczony spód posmaruj konfiturą, wyłóż na wierzch masę makową. 5 białek ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru pudru i wyłóż je na masę makową. Ciasto z lodówki zetrzyj na tarce wprost na ubitą pianę. Piecz 45 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 06.04.2012 13:37
ale ciacho
Ewa95 20.10.2011 11:37
ciekawe
artur7 11.09.2011 08:53
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak