Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak jeżynowo-malinowy

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier drobny 3/4 szklanki
margaryna 3/4 kostki
jajko 4 sztuki
śmietana 18 proc 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 2 łyżki
jeżyny 25 dag
maliny świeże 25 dag
DODATKOWO:
cukier puder do oprószenia
kisiel 1 malinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak jeżynowo-malinowy

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną przesiewamy łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem,dodajemy pokrojoną schłodzoną margarynę i śmietanę oraz żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie części .Jedna częscią wylepiamy dno wyłozonej pergaminem blachy drugą wkąłdamy do zamrażalnika. Rozsypujemy na cieście pomieszane ze sobą umyte i osączone na sicie owoce,jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich tylko od razu sypiemy na ciasto.
Krok 1 - Pleśniak jeżynowo-malinowy foto
2
Białka pozostałe od zółtek ubijamy na sztywo pod koniec dodajemy puder i kisiel malinowy,mieszamy kładzimy pianę na owoce i na wierzch kładziemy resztę schłodzonego ciasta. Możemy zetrzeć na tarce lub porwać na kawałeczki palcami.
Krok 2 - Pleśniak jeżynowo-malinowy foto
3
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 45 minut. Po wyjęciu oprószamy ciasto cukrem pudrem. Smacznego
Krok 3 - Pleśniak jeżynowo-malinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 20.09.2013 09:26
ciasta ja bardzao uwielbiam
everay 18.09.2013 19:41
pysznie wygląda
Lukasz 18.09.2013 14:51
apetyczny placek
IwonaDD 18.09.2013 14:11
wygląda obłędnie smacznie !!!!!!!!
tatiana2 18.09.2013 14:06
pleśniaka znam ale w takiej ulepszonej formie jeszcze nie jadłam :)
Marta1986 18.09.2013 13:18
bardzo smaczne
Janina 18.09.2013 12:26
Pyszniutkie ciasto;)
Agata
Agata 18.09.2013 11:45
trudno się takiemu ciasto oprzeć :)
nogawkuchni 18.09.2013 11:43
Bardzo lubię pleśniaka,Twój wypiek prezentuje się wybornie i zachęcająco, oj pozazdrościć takiego pysznego deseru.
Gracer 18.09.2013 11:24
bardzo apetyczne ciasto, taka blaszka pewnie znika w mig
Konczi 18.09.2013 11:04
super ciacho
sylwia_mc 18.09.2013 10:59
Pięknie wygląda
msmors 18.09.2013 10:50
wspaniałe do kawy
Monika58 18.09.2013 09:49
pysznie wygląda
joanna30 18.09.2013 09:44
Pyszne ciacho :) poprosze o kawałek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak