Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak jasny

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 sztuk
marmolada ok. 1/2 kg
mąka tortowa 4,5 szklanki
cukier puder 1 szklanka
palma 1,5 kostki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak jasny

Kroki postępowania

1
Mąkę przesypać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać żółtka, cukier puder, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i palmę.
Krok 1 - Pleśniak jasny foto
2
Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 2 - Pleśniak jasny foto
3
Ciasto podzielić na 2 części. Z jednej uformować wałek, włożyć go w woreczku foliowym do zamrażalnika.
Krok 3 - Pleśniak jasny foto
4
Drugą część ciasta podzielić znowu na 2 części. Do jednej dodać kakao.
Krok 4 - Pleśniak jasny foto
5
Zagnieść. Obie części ciasta owinąć folią (każdą osobno) i włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
Krok 5 - Pleśniak jasny foto
6
Po tym czasie wyjąć największą część ciasta. Zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto wyłożyć do natłuszczonej dużej blaszki.
Krok 6 - Pleśniak jasny foto
7
Na cieście rozłożyć marmoladę (użyłam marmolady z żółtych śliwek).
Krok 7 - Pleśniak jasny foto
8
Na marmoladę zetrzeć ciasto z dodatkiem kakao.
Krok 8 - Pleśniak jasny foto
9
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do niej cukier i cały czas ubijać. Dodać resztę proszku do pieczenia. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca.
Krok 9 - Pleśniak jasny foto
10
Pianę wyłożyć na ciemne ciasto.
Krok 10 - Pleśniak jasny foto
11
Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.
Krok 11 - Pleśniak jasny foto
12
Piekarnik lekko nagrzać. Wstawić do niego blaszkę z ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni). Gotowe ciasto można polukrować (po lekkim przestudzeniu).
Krok 12 - Pleśniak jasny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 22.04.2013 17:52
oj jak ja lubie to ciasto!
bietka 22.04.2013 12:30
wygląda pysznie :)
katarzynagotuje 22.04.2013 12:29
Super przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak