Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak II

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 4 szt
cukier wanilinowy 1 szt
kakao 2 łyżeczki
powidła śliwkowe 5 łyżeczek
margaryna 250 g
MASA ORZECHOWA:
białko 4 szt
cukier 4 szklanki
orzechy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak II

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao.
Ciemne ciasto i jedno jasne włożyć do zamrażalnika na 45 minut. Pozostałym jasnym ciastem wyłożyć blaszkę 23x23cm (można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać delikatnie mąką) i włożyć na 45 minut do lodówki. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i wierzch posmarować powidłami śliwkowymi. Ciemne ciasto zestarzeć na tarce, na grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na powidłach.

Masa orzechowa:
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca. Wsypać poszatkowane orzechy i delikatnie wymieszać. Na ciemne ciasto równomiernie rozłożyć masę orzechową, a na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na funkcji góra-dół i piec przez ok. 40 min.
Można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak