Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1,5 margaryny, 4,5 szklanki mąki, 5 żółtek, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, 2 łyżki kakao Ciasto:
5 białek, szklanka cukru Piana:
dżem 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Ciasto: Margarynę lekko rozpuścić żeby była miękka. (najlepiej wyjąć z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem), dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Żółtka rozrobić z cukrem i wlać do reszty składników. Ugnieśc ciasto. Podzielić na 3 równe części. Z dwuch uformować płaskie kule i włożyć do zamrażarki, do trzeciej dodać kakao i wygnieść aż ciasto bedzie jednolitego ciemnego koloru. Również uformować kule i włożyć do zamrażarki. Ciasto mrozić około 2 godzin. Gdy cisto będzie juz zmrożone, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzec na tarce jedna jasna część. Następnie posmarować ja nadzieniem. (dzem rozrobić z sokiem). Na dżem zetrzeć ciemne ciasto. Następnie ubić pianę z białek i cukru i wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180-200 stopni. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kopiko1983 07.06.2011 08:46
Pyszny placuszek!
gusia1000 22.10.2010 00:29
Bardzo dobre ciasto, bo piekłam.
christopher1 27.08.2010 22:10
Brzmi fantastycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak