Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

palma 1 kostka
jaja 5
mąka 2 i 1/2 szklanki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
cukier waniliowy 1
dżem 1 słoik
kakao 1 płaska łyżka
cukier puder 1/2 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Do miski wsypać mąkę dodać miękką palmę, proszek do pieczenia i pięć żółtek. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wyklejamy spód tortownicy wcześniej wysmarowaną masłem. Na to równomiernie rozkładamy dżem. Do drugiej części dodajemy kakao i łączymy to razem. Rozdrabniamy je na drobne okruszki i posypujemy na roztarty dżem. Następnie z białek ubijamy pianę dodając stopniowo sześć łyżek cukru. Pianę rozkładamy równomiernie na kakaowe okruszki. Trzecią część też rozdrabniamy na okruszki i posypujemy nimi równomiernie pianę. Piec w temperaturze 180’C niecałą godzinę. Po wystygnięciu przygotować lukier z cukru pudru i polać nim ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.08.2013 19:14
moje ulubione ciacho
pestka 07.05.2013 12:16
bardzo ciekawy przepis
ALAGOR 04.12.2012 21:19
ciekawy jestem smaku
Norgiusz 11.11.2012 11:33
oj, jak ja lubię to ciasto:)
AGNIESZKA103 22.10.2012 11:45
pychotka
Magda60 19.10.2012 21:13
pysznosci ciasto
jozefinach 11.10.2012 15:40
Pyszności.
mariel78 08.09.2012 22:45
lubię to ciasto
Iwusia 30.06.2012 22:51
smaczny
KOBRA 20.06.2012 22:01
uwielbiam pleśniaka
pawelek180844 07.05.2012 22:34
super :)
pawelek180844 03.05.2012 19:19
Mój ulubiony placek :) Jest przepyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak